nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Allergia: az emberiséggel egyidős nyavalya oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
január 2021
előre
Allergia: az emberiséggel egyidős nyavalya
A mandula virágzásával februárban elkezdődött az allergia-szezon, amely a parlagfű pollenjei miatt egészen októberig eltart.

Komárom-Esztergom megyében sem múlik el hét a szakrendeléseken új betegek jelentkezése nélkül.

Az allergia nem más, mint a szervezet túlzott védekezése. Az allergia veleszületett, örökölhető hajlam miatt alakul ki, az immunrendszer tévedésének is felfogható – szögezte le dr. Böcskei Csaba Ph.D. tüdőgyógyász, belgyógyász, onkológus főorvos, a tatabányai Szent Borbála Kórház Tüdõgyógyászati Osztályának vezetője.

A becslések szerint világszerte a lakosság húsz százaléka allergiás. Dr. Böcskei Csaba ezt a számot megyei szinten is megerősítette. Mint mondta: a szezonban nem múlik el hét, hogy ne jelentkeznének új betegek. A Komárom-Esztergom megyei átlag az országossal megegyezik, körülbelül húsz-huszonöt százalék, de folyamatosan emelkedik.

Ha fiatal korban alakul ki, előfordulhat, hogy felnőtt korban „kihűlhet”, vagyis szelídülhet az allergia, de hogy teljesen elmúljon, arra kevés az esély.

S hogy akad, akinél felnőtt korban alakul ki a betegség? Ezt dr. Böcskei Csaba a külső tényezőkkel magyarázza, mert például a levegőszennyezettség aktívvá teszi az allergéneket. Például a parlagfű pollenje még agresszívebb lesz, és könnyebben provokálhatja reakcióra a szervezetet. Az idén tavasszal éppen a nyír pollenkoncentrációja okozott gondot: két hete a normál érték harminckétszerese volt, jelenleg is magas. Ezt valószínûleg az időjárás befolyásolta.

Az allergiaszezon egyébként februárban a mogyoró és a mandula virágzásával indul és a parlagfű virágzása miatt októberig eltart. Jelenleg a nyír mellett a gyertyán, a fűz, a bükk, a szil, a tölgy és a platán virágpollenjeivel kell számolnunk, májusban pedig jönnek a gabonák pollenjei. Egész évben érintettek, ezért folyamatos kezelést igényelnek, például a poratka és állatszőr allergiások.

– Az allergiát teljesen megszüntetni nem lehet, de ma már egyre jobb gyógyszerek léteznek. A specifikus immunterápiát mi is alkalmazzuk, a módszer lényege az allergiás betegség természetes lefolyásának lefékezése. A terápia azért is jelentős, mert kizárólag ez hat a tünetek mellett az allergia okára is. A kezelés lényege, hogy a panaszokat okozó allergén tisztított kivonatát kapja a beteg, fokozatosan emelkedő adagban, injekció, tabletta, vagy nyelv alatti csepp formájában. Ez megtanítja a szervezetet a környezeti allergénekre adandó helyes immunválaszra – magyarázta a főorvos.

Érdekességként még elmondta: az allergia nem újkeletű betegség, egyidős az emberrel. Erre példa III. Richárd esete, aki az eperre volt allergiás, és ezt gyakran kihasználta, ha valakit ki akart végeztetni. Egyszerűen epret evett, az előjött tüneteket mérgezésnek titulálta, így megvolt az ok, amiért kivégezhetik az áldozatot. Különleges allergének is felbukkantak az utóbbi években. A műköröm és a kínai cipő allergián dr. Böcskei Csaba is meglepődött.

A keresztallergia okozhat légúti, gyomor és bélrendszeri tünetet is

A pollenekre érzékeny, szénanáthás betegek egy része allergiás lehet zöldségekre, gyümölcsökre, magvakra. Ilyenkor általában a száj körül jelentkeznek tünetek, az ajak felduzzad, a torok viszket, de előfordulhat légúti, gyomor és bélrendszeri tünet is. Keresztreakció előfordulhat pollen és étel között.

Fűpollen-allergia esetén nem ajánlott a paradicsom, a dinnye, a narancs, a fehérrépa, a borsó, a mogyoró, a lencse, az avokádó a bab. Étel és étel közötti keresztallergiára példa a tojás és csirkehús, tőkehal és lazac, alma és körte, hagyma és spárga. Állat és étel közötti: háziporatka és rákfélék, madártoll és tojás, marhaszőr és tehéntej. betétkép: Légzésfunkcióvizsgálattal igyekeznek kizárni az allergiát

Karóczkai-Müllner Helga

Forrás: www.kemma.hu


[ 2010.05.04. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-